UNLIMITED ABILITIES DAYS
UNLIMITED ABILITIES DAYS : Οι μέρες αφιερωμένες στις ορατές και αόρατες αναπηρίες ξεκίνησαν!
Οι μέρες που ήρθαν για να γκρεμίσουν τα στερεότυπα γύρω από τις ορατές και αόρατες αναπηρίες έκαναν το ντεμπούτο τους στο Gazi Music Hall και την Τεχνόπολη το Σάββατο 26 Οκτωβρίου. Σε ένα μαγευτικό σκηνικό, γεμάτο από κόσμο κάθε ηλικίας και ενδιαφέροντος, ανθρώπους με ορατή ή αόρατη αναπηρία, φοιτητές, εκπροσώπους πολιτείας, εταιριών και φορέων Υγείας και αναπηρίας εγκαινιάστηκε η εκδήλωση ‘’Unlimited Abilities Days’’. Ομιλίες από ασθενείς με χρόνια νοσήματα που διαπρέπουν στον εργασιακό τους χώρο, νέοι και νέες με αναπηρίες που επιχειρούν, μελωδίες από παιδιά με μειωμένη όραση, μια συγκλονιστική χορογραφία από μικτή ομάδα χορευτών με /χωρίς κινητικά προβλήματα ήταν το κολάζ που συνέθεσε το κύριο μήνυμα της εκδήλωσης. Οι άνθρωποι με ορατή ή αόρατη αναπηρία μπορούν να ξεπερνούν κάθε περιορισμό. Μπορούν και εργάζονται, καινοτομούν, επιχειρούν, μπορούν να ζούν χωρίς περιορισμούς – αρκεί η κοινωνία να τους αγκαλιάσει, να τους ενσωματώσει ισότιμα και να μην προσθέτει περιορισμούς.
Οι εκπρόσωποι της Πολιτείας ως «συνδιαμορφωτές»
Το παρόν από την αρχή της εκδήλωσης το έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτείας αποδεχόμενοι τον ρόλο που τους ζητήσαμε. Αυτό του συν διαμορφωτή και συμμάχου στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά: περισσότερο προσβάσιμες πόλεις και δήμους, ισότιμη ένταξη στο καθημερινό γίγνεσθαι, ισότιμη εργασία και συμμετοχικότητα των ανθρώπων με αναπηρία σε πολιτιστικά δρώμενα, όπου τοποθετήθηκαν η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνα – Μαρία Μιχαηλίδου, ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων, κ. Φωτεινή Λεομπίλλα καθώς και ο Ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος μέσω βιντεοσκοπημένου χαιρετισμού από το Στρασβούργο.
Ορατές και αόρατες αναπηρίες
Με μια συγκλονιστική εισαγωγή ο Δημήτρης Κοντοπίδης μας εξήγησε πως ξεπέρασε τους του προσωπικούς περιορισμούς της δικής του αόρατης αναπηρίας, καθώς πάσχει από Κυστική Ίνωση. Πώς κατάφερε και έδωσε αξία στις μέρες του καθώς σύμφωνα με το χαμηλό προσδόκιμο ζωής της νόσου δεν είχε πολλές μέρες στη ζωη του και πώς έγινε η «στραβή» ανατρέποντας τα προγνωστικά συνεχίζει κανονικά με ζωή του με αναπνευστική ανεπάρκεια και όντας σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση πνευμόνων. Ανάδειξε την ανάγκη ανατροπής των στερεοτύπων για τις ορατές και αόρατες αναπηρίες, αλλά και τις προκλήσεις της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στα θέματα Υγείας και Ένταξης σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Την συστημική αλλαγή που χρειάζεται ο κόσμος για να γίνει ανθρωπινος και πως σε αυτό θα συμβάλει η εκδήλωση με την καθιέρωσή της.
Σε αυτά τα πλαίσια ανάδειξης των προκλήσεων και τάσεων ακολούθησε και ο συντονισμός όλων των ομιλιών από την παρουσιάστρια Στέλλα Πρίντεζη, εκπρόσωπο της Ashoka Ελλάδος και την Αγγελική Κοσμοπούλου από το Ίδρυμα Λασκαρίδη και The People ‘s Trust.
O παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς μας περιέγραψε ως extreme sport τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητική αναπηρία μόλις βγουν από το σπίτι τους και για αυτό μέσω της ‘’Rush Out’’ συμβουλεύει επιχειρήσεις αλλά και προπονεί τους ίδιους πάνω στην προσβασιμότητα και αυτονομία. Ο Γιώργος Τσιακαλάκης από την ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ μας μίλησε για τα όρια που μπορεί να βάζει το στίγμα μιας αόρατης αναπηρίας και το πώς μπορεί κάποιος με πείσμα και μεθόδευση να τα ξεπερνά, διαπρέποντας ως επιστήμονας και εκπρόσωπος των ασθενών. Η μουσική μπάντα του Στέλιου Γκρέκα, της Δήμητρας Εξαρχοπούλου και Μάριου Ψαρέλλα, τριών νέων με μειωμένη όραση, μας μάγεψε ενώ συγκλονιστική ήταν και η χορευτική παράσταση «Αστάθεια» του Γιώργου Χρηστάκη με την μικτή ομάδα σύγχρονου χορού ατόμων με και χωρίς κινητική αναπηρία!
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στην Υγεία και Ένταξη
Ένα μεγάλο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στην κοινωνική επιχειρηματικότητα ως μέσο επίλυσης θεμάτων στην υγεια και την ισότιμη ένταξη με μετρήσιμα αποτελέσματα όπου το κέρδος μετατρέπεται σε θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Οι αρχές του co-creation και του design thinking με τον ασθενή ως αναπόσπαστο μέρος της ομάδας σχεδιασμού και υλοποίησης σε συνεργασία με διαφορετικά επιστημονικά πεδία είναι αυτα που μπορουν να φέρουν καινοτόμες, εξατομικευμένες και βιώσιμες λύσεις και είναι βασική αρχή του επιχειρησιακού μοντέλου της Humane.
Οι προσβάσιμες παραλίες μέσω του Seatrac της TOBEA και του Ιγνάτιου Φωτίου και η εφαρμογή κινητού Ingerdio της Ζωής Κούρνια που προστατεύει την Υγεία μας μέσω του εντοπισμού της τοξικότητας στα τρόφιμα ήταν 2 από τα ελληνικά παραδείγματα, ενώ από το εξωτερικό οι σύριγγες μιας χρήσης του Marc Koscka και τα πρότυπα χωριά για ανθρώπους με άνοια Hogeweyk Care Concept που παρουσίασε η Iris Van Slooten ήταν τα παραδείγματα που μας ενέπνευσαν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οργανισμών με μεγάλη εμπειρία στο χώρο που συνδυάζουν την τεχνολογία με mobile applications στην αναπηρία και Υγεία ήταν η Intermediakt με τον Αρχιμανδρίτη Γρηγόρη ενώ η εκπρόσωποι νεανικής επιχειρηματικότητας Homoergo και Holding lives μας υπενθύμισαν ότι τα πρώτα βήματα πρέπει να γίνονται από το σχολείο. Το Σωματείο Δράση για το Κάτι άλλο από την Θεσσαλονίκη κέρδισε τις εντυπώσεις με τις δράσεις του για τα άτομα με αναπηρία, τη φρέσκια προσέγγιση και την ομάδα του, αλλά και την αποτελεσματικότητά του με μετρήσιμους δείκτες και όραμα. Ο Γιάννης Χαραμίδης από την Πάτρα μας απέδειξε πως τα προβλήματα της ψυχικής Υγείας δεν τον εμποδίζουν να είναι συνέταιρος στο Καφέ Γεφυρες, ενώ ο Νίκος Γαλάνης Καθηγητής Νοηματικής από τον Πολυχώρο «Κιβωτό» μας έμαθε τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους κωφούς με μια διαδραστική παρουσίαση.
Προκλήσεις και Ευκαιρίες με τους stakeholders
Παράλληλα, εκπρόσωποι Ιδρυμάτων, τμημάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης εταιρειών αλλά και stakeholders συμμετείχαν με παρουσιάσεις αναλύοντας τις τάσεις, προκλήσεις καθώς και πρωτοβουλίες που υλοποιούν σε αυτή την κατεύθυνση: o Δημήτρης Κοκκινάκης από το Impact Hub Athens μας μιλησε για την μέτρηση κοινωνικού αντικτύπου, ο Σωτήρης Πετρόπουλος από το Higgs για την συμμετοχή των ΜΚΟ και ενεργών πολιτών στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και ο Θάνος Μπελαλίδης από την Ομάδα Σύμπραξις για την ανάγκη ανάπτυξης συνεργασιών για την επίτευξη κοινωνικών έργων με μεγάλο αντίκτυπο. Επιπλέον, ο Δημήτρης Καλαβρός Γουσίου παρουσίασε την δυνατότητα χρηματοδότησης των κοινωνικών επιχειρήσεων μέσω του παγκόσμιου διαγωνισμού της Chivas Venture, ενώ η Ειρήνη Χούντα από τον Κωτσόβολο μας ενημέρωσε για επικείμενο διαγωνισμό, πρωτοβουλία της εταιρείας, σχετικό με τεχνολογία και αναπηρία. Κλείνοντας ο Κυριάκος Σουλιώτης Αν.καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μας ανέλυσε τα πραγματικά διλείματα στον τομέα της Υγείας και ο Γιώργος Μέγας από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης παρουσίασε της δυνατότητες χρηματοδότησης σε καινοτομα project στην Υγεία.
Καθ΄ όλη την εκδήλωση υπήρχε διερμηνεία στη νοηματική από το Hands Up, το πρόγραμμα ήταν σε κώδικα Braille και συμμετείχαν σκύλοι οδηγοί τυφλών.
Παράλληλες δράσεις – Διαγωνισμοί στην Τεχνόπολη
Με μια ανατρεπτική προσέγγιση ήταν διαμορφωμένες και οι παράλληλες δράσεις με διαγωνισμούς στην Τεχνόπολη, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του κάθε επισκέπτη:
Διαγωνισμός γνώσεων σε 10+ 1 θεματικές στην Υγεία και Ένταξης, με ερωτήσεις σε θέματα όπως ο καρκίνος, οι σπάνιες παθήσεις, το εγκεφαλικό, η σκλήρυνση κατά πλάκας, τα αναπνευστικά νοσήματα και η μειωμένη όραση/ακοή να είναι το εισιτήριο για τα 10+ 1 Δώρα Τεχνολογίας κατά το τέλος της εκδήλωσης
Καλλιτεχνικός διαγωνισμός σχετικά με διαφορετικές παθήσεις & αναπηρίες αναδεικνύοντας τη σημασία του κοινωνικού μάρκετινγκ και του design στην ανατροπή των στερεοτύπων σε θέματα υγείας και πρόληψης.
Παράλληλα, η θετική «φασαρία» στην ενημέρωση σε θέματα υγείας και ενσωμάτωσης έγινε πραγματικότητα με την συμμετοχή περισσότερων από 15 Συλλογων ασθενών και αναπηρίας. Έδωσαν από το πρωί το δικό τους χρώμα στον προαύλιο χώρο με την ενέργεια, τη γνώση και τις εμπειρίες τους από τον καρκίνο, τα μυοσκελετικά, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τις σπάνιες παθήσεις, τις μεταμοσχεύσεις μεχρι και την συνύπαρξη των σκύλων φίλων οδηγών. Τέλος δόθηκε η δυνατότητα για έμπρακτη δράση στους επισκέπτες ώστε να γίνουν δότες μυελού των οστών (Όραμα Ελπίδας) και να συμμετέχουν στην εθελοντική αιμοδοσία (Blood-e).
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Δημήτρης Κοντοπίδης προχώρησε σε ένα ανοιχτό κάλεσμα «Αυτή η μέρα ήταν ο πιλότος για τις επόμενες. Είναι πλέον σαφής η ανάγκη όλες αυτές οι υπέροχες Πρωτοβουλίες στην Υγεία και ένταξη από όλη την Ελλάδα, οι άνθρωποι με ορατοί και αόρατες αναπηρίες να συναντιόμαστε σε κοινό τόπο και μέρα με μια ξεχωριστή εκδήλωση – γιορτή. Να αναδεικνύουμε το έργο μας, να γνωριζόμαστε μεταξύ μας, να ανταλλάσουμε τεχνογνωσία και να δημιουργούμε συμμαχίες. Να παρουσιάζονται καλές πρακτικές από το εξωτερικό να τις προσαρμόζουμε στην Ελλάδα ώστε να χαρτογραφούμε τις προκλήσεις μας. Για να γίνει η χώρα μας προσβάσιμη και να δίνει ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες σε όλους, χρειάζονται συμμαχίες, συμπράξεις και δεν περισσευει κανεις. Έτσι λοιπόν οι μέρες που θα αρχίσει η αλλαγή σε μεγάλη κλίμακα ξεκίνησαν και μας χρειάζονται όλους για να ξεπεράσουμε καθε περιορισμό. Ραντεβού στο επόμενο Unlimited Abilities Days!»
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του ΣΦΕΕ.
Χορηγοί:
GENESIS Pharma (Gold Sponsor), Roche Hellas (Silver Sponsor), Pfizer (Bronze Sponsor), Novartis (Bronze Sponsor), CHIESI HELLAS (Special Supporter), Specifar (Special Supporter), Boehringer (Special Supporter), MSD, Gilead, ELPEN, ΒΙΑΝΕΞ, Eurobank, Vodafone, Aigeas, efood & Big Bad Wolf (χορηγοί φαγητού), ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ